Bir Kitap Farklı Dünyalar


Bugünkü köşemi Kasım – Aralık aylarında çıkan yeni yayınların tanıtımına ayırıyorum. Belki önereceğim kitaplar arasında size uygun olanları vardır. Yeni Yılı karşılarken belki kitap hediye etmek geçer içinizden.


Haydar Ergülen:  “Aşk Şiirleri Antolojisi”/Kırmızı Kedi Yayınları, Aralık 2011

Haydar Ergülen bu yılın en verimli şairlerinden biriydi. “Aşk Şiirleri Antolojisi” başlığı sizi yanıltmasın. Şair, aşk şiirlerinden oluşan bir seçki sunmuyor. Kendi iç dünyasında bir aşk yolculuğuna çıkıyor ve aşkın farklı hallerini dizelerinde buluşturuyor. “Nişanlılar Müzesi” adlı şiirle başlayan kitap

aşkın ‘yüz’ü” ile bitiyor.

Aşk yaz bir boşluk bırak  alemleri sevindir

aşk yaz bir boşluk bırak biraz da geri çekil

vardır sınırı aşkın eğer ülkense senin, yok değil…

…        ( Birinci Konuşma, AŞKIN KENDİSİ!, Sayfa 169)


Adalet Ağaoğlu: “Yeni Karşılaşmalar”/İş Bankası Yayınları, Kasım 2011

Adalet Ağaoğlu, denemelerini uzun yıllardır “Karşılaşmalar” adı altında sürdürüyor. Ağaoğlu, “Yeni Karşılaşmalar” da edebiyattan ülkemizin gündeminde olan sorunlara uzanan konulara yer veriyor. Kitap, “DENEMELER, DEĞİNİLER – KONFERANS VE SÖYLEŞİLER” bölümlerinden oluşuyor. Yazar,” Denemeler”de daha çok edebiyatımızın sorunlarına yer verirken, diğer bölümlerde ise geniş bir konu alanına yöneliyor.


Sevecen Tunç: “Mektepliler, Münevverler, Meraklılar, Trabzon’da Futbolun Toplumsal Tarihi”/İletişim Yayınları, Aralık 2011

Trabzonspor, Türk Futbolunda, üç büyüklerin egemenliğine son veren klüp olarak bilinir ve öyle anılır. Oysa, Trabzon’da futbol bunun ötesinde bir anlam taşır. Sevecen Tunç, kitabında Trabzon’da futbol’un gelişim sürecini ve onlar için ne anlama geldiğini çarpıcı örnekleriyle yansıtıyor. Geçen yıl ve bu sezon, Fenerbahçe’yi kurtarma çabası içindeki Mehmet Ali Aydınlar Federasyonu tarafından haksızlığa uğrayan Trabzon ve Trabzonspor’un futbol tarihimizde hangi aşamalardan geçtiğini öğrenmek için önemli bir çalışma sunuyor bize Sevecen Tunç.


Thomas Tranströmer: “Hüzün Gondolu”/Çev:Gürhan Uçkan -Telos Yayınları, Aralık 2011, 2. Baskı

Tranströmer, 2011 Nobel Ödülü’ne değer görüldü. 1931 İsveç doğumlu olan şair, kısa ve okuyucunun dikkatini gerektiren şiirler ortaya koydu. Kitabı İsveççeden çeviren Gürhan Uçkan, Tranströmer’in şiirini değerlendirirken, onun şiirinin yıllar geçtikçe fazlalıklardan arındığını, ekonomik şiire dönüştüğünü vurguluyor. Kitabın ilk baskısı Nisan 1998’de yine Telos Yayınları tarafından yapılmıştı. Şair’in Nobel Ödülü’nü almasıyla, “Hüzün Gondolu” Aralık ayında yeniden basıldı.

Kabul ettik ve evlerimizi gösterdik.

Ziyaretçi düşündü: gayet iyi oturuyorsunuz

Getto içinizde sizin.

…  (Dağılan Cemaat, Sayfa 65)

Yeni Yılın huzur, sağlık, barış getirmesini dilerim.

Ahmet Tüzün

Cumhuriyet Akdeniz - 29 Aralık 2011